The Crescent

2021

uploads/2022_06/SWP_JMD-THE_CRESCENT_LR-011.jpg
Location

Annandale

Client

City of Sydney

Photography

Simon Wood Photography

Project Awards

AILA NSW Parks & Open Space Landscape Architecture Award, 2022

View All

 

 

Lead Design Consultant JMD design

Skate Park CONVIC

Architect TZG Architects

Lighting Design Lighting, Art + Science

Planner Andrew Robinson Planning Services

Civil Engineering Enstruct

Structural Engineering Northrop & ACOR

Hydraulic Engineering Hydroplan

Play Equipment Third Angle Engineering 

Custom Park Furniture Emerdyn 

Arborist TreeIQ

Construction Ford Civil

Landscaping Coordinated Landscapes

 

ContentBlock object
ContentBlock object

 

 

 

 

 

Designed to complete the missing piece of the Johnson Creek Parklands puzzle, The Crescent is a resilient, highly integrated, connected and programmatically rich open space comprising of a unique inner-city skate plaza, shared walking and cycling pathways, and a bespoke All-Abilities playground suitable for a range of ages and capabilities.

JMD design were engaged by the City of Sydney to lead the design and documentation for this project.  The vision for the Crescent is for a space that adds to the diversity of recreational opportunities in the Parklands whilst further strengthening the unique sense of place and scale derived from the eclectic nature of the hybrid landscape. 

ContentBlock object
ContentBlock object

 

JMD design led a multidisciplinary team to transform this once fragmented industrial landscape into a revitalised, thriving urban ecosystem that provides a variety of recreational activities. 

The existing well-worn Federal Park play equipment and play space was replaced and upgraded to include tunnel slides, stepping stones and balance beams, a double cableway flying-fox,  a large climbing net, swings, an all-abilities carousel and a bespoke elevated sand pit with timber deck under new shade sails.

 

ContentBlock object

 The guiding design principle for the play space was to provide a space for children of all ages and abilities to inspire social and co-operative play in a setting that evokes the imagination whilst providing sensory experiences that both compliment and contrast with its natural setting. 

 

 

ContentBlock object
ContentBlock object

 

 

 

Multiple play slides were added to the existing brick retaining wall that previously disconnected the southern edge of the playground from the rest of the park, allowing for increased permeability and re-orientation of the space to engage with the restored viaduct arches and the greater Federal Parkland.   The retention of this brick wall allows for the preservation of the existing adjacent trees which helps to provide a natural landscape setting to the playground that is cohesive to its surroundings and offers natural shade and dappled light to the space.

 

 

ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object

 

 

 

 

 

Five of the heritage viaduct archways previously acting as a physical and visual barrier to Blackwattle Bay from Annandale underwent heritage restoration works, allowing them to be opened up with pathways and seating nodes promoting connections between Federal park, the playground, the new skate plaza and surrounding neighbourhood.

Shared walking and cycling pathways were designed following wayfinding principles and careful consideration of existing desire lines to maximise connectivity and promote walkability in line with the City’s 2030 strategy 

Stormwater channels and water courses were designed to highlight the water within the landscape, assist in the cycle of rain/runoff and to improve the drainage of the low-lying park and existing Federal Park playing field. 

 

ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object
ContentBlock object